Je eerste blik op de stad kan niet beter zijn. Oude stad, kerktoren, rivier en strakblauwe lucht – het perfecte ansichtkaartmotief. We kunnen de komende twee dagen vaker van dit zicht genieten, want het IJsselhotel trakteert ons zelfs vanuit ons bed op dit zicht. Maar we leren vrij snel dat de Hanzestad zoveel meer te bieden heeft dan alleen maar mooie uitzichten. Tijdens onze ontdekkingstocht door de stad groeit mijn enthousiasme met elke stap. Ik ben verliefd!

Historische stad

Deventer werd officieel gesticht in de 8e eeuw, maar in de eeuwen daarvoor hadden zich hier al Germaanse stammen gevestigd. De plaats aan de IJssel was toen al een belangrijk handelscentrum en dat bleef zo ​​tot in de 16e eeuw.

Enkele handelsroutes kruisten hier en als lid van de Duitse Hanze beleefde de stad Deventer zijn hoogtijdagen. Je kunt veel leren over de geschiedenis van de stad, haar tijd in de Hanze en de periode die daarop volgde, toen er veel minder roem en fortuin was in Museum De Waag. Bep Spa, die ons door de tentoonstelling leidt, vertelt ons niet alleen enthousiast over het wel en wee van de stad, maar toont ons ook historische vondsten, handwerk en zelfs de fiets van koning Wilhelm III. De meer recente geschiedenis van Deventer staat tot eind oktober in het teken van de tentoonstelling “Deventer bezet & bevrijd” een verdieping lager. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog wordt hier met persoonlijke verhalen, historische documenten en alledaagse voorwerpen het leven tijdens de bezetting en de bevrijding door de Canadezen besproken. Overigens werd de bevrijding gefilmd in de bekende film “De Brug van Arnhem”, die velen van jullie waarschijnlijk wel kennen. Het is niet opgenomen in het nabijgelegen Arnhem, maar hier in Deventer.

Tijdens onze stadstour met Sjoerd van Onzen komen we ook te weten waarom. “Deventer was toen een arme stad, er was geen geld voor stedelijke herontwikkeling en er waren nauwelijks moderne gebouwen”, legt Sjoerd uit. Voor de stedelingen in 1977 was het meer een vloek, maar een zegen voor het filmen van een film over de einde van de oorlog. Inmiddels zijn de mensen in Deventer erg blij met het uitblijven van verbouwing op dat moment. In plaats van door woonwijken met architectuur uit de jaren 80 te wandelen, wandelen we nu langs prachtig gerestaureerde gevels van de oude stad.

Dappere stad

Sjoerd laat ons de mooiste hoekjes van de stad zien, die we zonder hem in zo’n korte tijd nauwelijks zouden hebben gevonden. De stad heeft genoeg monumenten. Imposante als De Waag, waar we net naar het museum zijn geweest, of de grote Lebuinuskerk, waarvan de toren het stadsbeeld vormt. Maar ook veel kleintjes zoals de huizen in het berggebied, die 50 jaar geleden eigenlijk ruïnes waren. Enkelen hebben het potentieel van de oude gebouwen ingezien en hebben met succes gestreden tegen sloop. Een moed die nu wordt beloond met een prachtig gerestaureerde en populaire wijk. De stad toont ook moed met haar nieuwe gebouwen. Moderne architectuur staat pal naast het oudste stenen huis van Nederland. En ik denk dat de combinatie echt heel goed heeft uitgepakt. Ik ben helemaal enthousiast over het nieuwe herenhuis. Een echt ensemble van gebouwen is gecentreerd rond een prachtige binnenplaats. Veel glas, veel licht en een gevel van reliëfelementen die zijn ontstaan ​​uit de vingerafdrukken van de stadsbewoners. Super goed!

Kunst

Eind volgend jaar moet een nieuw project klaar zijn. Het voormalige gymnasium in Deventer wordt omgebouwd tot het “European Institute for Contemporary Art and Science”, kortweg EICAS. Tot die tijd kun je in Deventer nog hedendaagse kunst bewonderen. Onder de naam EICAS Preview kunnen we werken van nul of nul kunst zien, evenals enkele hedendaagse kunstenaars in een soort pop-up museum. Ik moet toegeven dat ik niet zo bekend ben met deze kunstvorm, maar ik vind de tentoonstelling echt interessant en spannend. Als we uit het raam op de bovenste verdieping van EICAS kijken, ontdekken we een enorm beeldhouwwerk in de tuin erachter. Dit hoort niet bij het museum, maar bij Café Betti van het ‘Hotel in het huis van Deventer’. Bezoekers van het museum kunnen hier koffie drinken, en dat doen wij nu ook. Oké, we gaan geen koffie drinken. We hebben honger en bestellen een superlekker broodje bij Andrea. Zij en Rob runnen al een aantal jaren het hotel, dat overigens gehuisvest is in de eerbiedwaardige Latijnse school. Waar Erasmus eerder Latijn leerde, kun je tegenwoordig in een heel andere sfeer overnachten. Rob laat ons wat kamers zien en ik kan je vertellen, als je op zoek bent naar iets speciaals om te overnachten, dan ben je hier aan het goede adres.

Winkelen in Deventer

Als we afscheid nemen, krijgen we een geweldige tip die we meteen in praktijk zullen brengen. Het kan een shoppingtip zijn, bij ons is het meer een looktip. Bij ‘Carlos in huis’ staan ​​niet alleen prachtige designmeubelen en lampen, de gehele meubelzaak in het historische pand van een bank is een droom en zeker de moeite waard om te bekijken. Winkelen of zelfs windowshoppen is sowieso een belevenis in Deventer. Want naast de gebruikelijke grote winkelketens zijn er steegjes vol met kleine, individuele winkeltjes met een speciaal aanbod. Zo ontdekken we een penseelwinkel die uit de tijd lijkt te zijn gevallen. Voor haar bustes wordt alleen natuurlijk haar gebruikt, vertelt eigenaresse Mirjam, en de selectie varieert van de toiletborstel tot een borstel voor het schoonmaken van de laptop. Liefhebbers van oude boeken hebben keuze te over in Deventer, want er zijn negen tweedehands boekhandels met een groot aanbod. Geen wonder, want Deventer geniet al sinds de 16e eeuw de reputatie van boekenstad. De stad heeft niet alleen een grote schat aan historische boeken in de bibliotheek, de enorme jaarlijkse boekenmarkt is in het hele land bekend. Waarschijnlijk trekt alleen het Dickens Festival in december nog meer bezoekers naar de stad.

Deventer specialiteiten

Er is veel waar Deventer om bekend staat, natuurlijk ook op culinair gebied. De oudste specialiteit, de Deventer Koek, mogen we natuurlijk niet missen en dus gingen we op pad naar de Deventer Koekwinkel. De spice cake wordt hier niet alleen verkocht, maar je kunt hem ook proberen in het plaatselijke café. Op een bord krijgen we drie verschillende soorten, traditioneel omhuld met boter. Het is niet eenvoudig om te beslissen welke het beste smaakt. Bij de volgende proefronde hebben we hetzelfde probleem. We zitten nu in de Stadsbrouwerij DAVO, waar Jos en Arnoud ons niet alleen enthousiast vertellen over hun bier, maar ons ook de verschillende bieren laten proeven. De een is lekkerder dan de ander en dat vinden wij niet alleen. Sommige DAVO-bieren hebben al meer deskundige jury’s overtuigd en hebben een prijs gewonnen. We zitten wat langer in de biertuin dan gepland, we mochten zelfs blijven eten. Hamburgers, spareribs en nog veel meer staan ​​hier op het menu.

Meer in de regio

Natuurlijk is Deventer slechts een stadje in Nederland, met leuke recreatiemogelijkheden, en in de wijde omgeving is er nog veel meer te doen en te zien.

Kijk daarom eens naar de kortingskaart van Nappas, een kaart waarme je korting kun krijgen op diverse leuke uitjes en recreatiemogelijkheden